A Precognox Európa elitjében a Financial Times listáján

A legdinamikusabban fejlődő cégek a Financial Times listáján

Vállalkozásunk 2023-ban bekerült a Financial Times által összeállított, Európa leggyorsabban növekvő top 1000 cégét magába foglaló listájára. A Statista segítségével elkészített lista az idei évben hetedik alkalommal jelent meg.
Magyarországról összesen 14 vállalkozás került fel a listára, melyek közül kettő tartozik az IT és szoftver (IT & Software) kategóriába. A szektorok közül egyébként ez számít a legdominánsabbnak, összesen 176 cég képviselteti magát az ezres listában ebben a kategóriában.

Nem meglepő módon az E-kereskedelemmel (95), valamint a nagykereskedelemmel foglalkozó cégek (87) számítanak még felülreprezentáltnak, illetve az építőipari- és mérnöki tevékenységet folytató vállalkozások (53). Ezekből 95, 87, illetve 53 található meg a Financial Times listáján.

Módszertan

Az Financial Times 1000 (Európa leggyorsabban növekvő vállalatai) a 2018 és 2021 között a legnagyobb százalékos árbevétel növekedést elérő 1000 európai vállalat listája.

Az FT 1000 rangsora összetett eljárással készült. Bár a keresés igen kiterjedt volt, a rangsor nem mondható teljesnek, ugyanis egyes cégek nem akarták nyilvánosságra hozni adataikat, vagy egyéb okok miatt nem vettek részt az eljárásban.

A projektet online és nyomtatott formában hirdették meg, így minden jogosult vállalat regisztrálhatott a Statista és a Financial Times által létrehozott weboldalakon. Emellett a cégadatbázisokban és más nyilvános forrásokban végzett kutatások révén a Statista több tízezer európai vállalatot azonosított az FT 1000-es rangsor lehetséges jelöltjeként. Ezeket a cégeket postai úton, e-mailben és telefonon hívták meg a versenyre. A pályázati szakasz 2022. október 1-től 2022. november 30-ig tartott. A benyújtott bevételi adatokat a társaság vezérigazgatójának, gazdasági vezérigazgató-helyettesének vagy az ügyvezető bizottság tagjának kellett igazolnia. A három vagy kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeket, illetve a nem jogi személyeket további ellenőrzéseknek vetették alá bevételeik számának ellenőrzése céljából.

Érdekességek az FT 1000 listáról

Az FT 1000 listáján az Egyesült Királyságban működő Tripledot Studio lett Európa leggyorsabban növekvő vállalkozása 794,7 % -kal a CAGR számítás alapján. A vállalat sikere nagyban annak köszönhető, hogy a pandémia alatti lezárások miatt az emberek otthoni szórakozásként főként a PC-ken és mobilokon elérhető játékokat részesítették előnyben, a cég pedig ilyen alkalmazásokat fejleszt és értékesít.

A listán szereplő cégek közül a legtöbb Olaszországban működik (260), míg ebben a tekintetben a második és harmadik legsikeresebb Németország (217), illetve az Egyesült Királyság (155).

A városokat tekintve London megőrizte első pozícióját 83 rangsorolt vállalkozással. Második helyre a francia főváros, Párizs került, Milánó pedig a harmadik helyet szerezte meg.

Az idei FT1000 rangsorban szereplő cégek közül 356 már tavaly is szerepelt a listán, 125 vállalkozás pedig már három egymást követő évben került a top 1000 leggyorsabban fejlődő európai cég közé.

A felvétel kritériumai

Ahhoz, hogy egy vállalat felkerülhessen Európa leggyorsabban növekvő vállalatainak listájára, a következő kritériumoknak kellett megfelelnie:

  • legalább 100 000 eurós bevétel 2018-ban
  • legalább 1,5 millió eurós bevétel 2021-ben
  • a társaság független (a társaság nem leányvállalat vagy fióktelep)
  • a 2018 és 2021 közötti bevételnövekedés elsősorban organikus (azaz „belső” ösztönzésű) volt.
  • amennyiben egy céget tőzsdére vezetnek, annak árfolyama 2021 óta nem esett 75 százalékot vagy többet

A lista összeállításában a következő országokban székhellyel rendelkező cégek vehettek részt: Ausztria, Belgium, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Monaco, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság.

CAGR (növekedési ütem) számítása

A vállalati növekedési ráták számítása a vállalatok által az adott nemzeti pénznemben benyújtott bevételi adatokon alapul. A jobb összehasonlíthatóság érdekében a bevételi adatok Euróra kerültek átváltásra az erre a célra a társaság által megjelölt pénzügyi év átlagárfolyamának használatával.
Az összetett éves növekedési ráta (CAGR) a következőképpen kerül kiszámításra:
((bevétel2021 / bevétel 2018)^(1/3)) — 1 = CAGR A 2018 és 2021 közötti abszolút növekedést a következőképpen számították ki: (bevétel 2021 / bevétel 2018) — 1 = Növekedési ráta

Értékelés és minőségbiztosítás

A cégek által közölt összes adatot a Statista dolgozta fel és ellenőrizte. A hiányzó adatbeviteleket (alkalmazotti számok, lakcímadatok stb.) részletes vizsgálata mellett. Azok a cégek pedig törlésre kerültek, amelyek nem teljesítették a rangsorba kerülés kritériumait. A rangsorba kerüléshez szükséges minimális átlagos növekedési ütem idén 36,2 százalék volt.

Az Év Kaposvári Munkáltatója Díj hivatalos átadója

Fókuszban a siker

Vállalkozásunk sikere nagyban köszönhető a fenntarthatóság tekintetében kifejtett erőfeszítéseinknek, a csapat folyamatos bővülésének, a cégvezetési irányelveknek és természetesen nem utolsó sorban ügyfeleinknek, illetve szakmai partnereinknek.
Ezt a sikert és a mögötte meghúzódó törekvéseket, illetve eredményeket pedig az olyan belföldi és nemzetközi elismerések is tükrözik, mint megjelenésünk a Financial Times növekedési listáján, az Év Kaposvári Munkáltatója cím, valamint a több ízben is megszerzett Családbarát Munkahely tanúsítvány.

Ismerje meg jobban tanúsítványainkat és díjainkat, amelyekre büszkék vagyunk!

Csatlakozz hozzánk!

Amennyiben elért sikereink tükrében szívesen csatlakoznál Te is csapatunkhoz, akkor mindenképpen érdemes megtekinteni nyitott pozíciónkat.

Legyen partnerünk a sikerben!

Ügyfeleink és partnereink, akik már osztoznak sikereinkben:











































































Previous
Next

Egyedi szoftverfejlesztésre vagy szöveganalitikai megoldásokra van szüksége? Forduljon hozzánk bizalommal!