TAS Thesaurus Manager

A TAS Thesaurus Manager egy speciális szókapcsolati szótár építésére kidolgozott megoldás. A kezelületen szópárkapcsolatok hozhatók létre, amelyek segítségével hatékonyabbá tehető a keresőmotor működése.

 

 

Mi a tezaurusz?

A tezaurusz egy olyan szótár, melyben szókapcsolati relációval definiált szópárok találhatóak.

Mi a TAS Thesaurus Manager?

A TAS Thesaurus Manager egy tezaurusz-építő modul, mely a TAS Vállalati keresőmotor optimálisabb és szofisztikáltabb működését segíti elő. A Thesaurus Manager a keresőszavak közti fogalmi kapcsolatok definiálását és ellenőrzését teszi lehetővé, így megkönnyítve a releváns találatok elérését és ezáltal a TAS Vállalati keresőben történő hatékonyabb keresést.
A kezelőfelületen az alábbi relációk állíthatóak fel a szópárok között:

  • szinonima
  • helyes forma
  • elírás
  • szűkebb kifejezés
  • tágabb kifejezés
  • nincs kapcsolat

Miért hasznos a TAS Thesaurus Manager?

A tezaurusz-építő modul által a TAS Vállalati keresőmotor felületén sokkal relevánsabb találatok megjelenítése válik lehetségessé, mivel a definiált szókapcsolatok mennyisége és minősége meghatározza a keresési folyamat szofisztikáltságát.
Azzal, hogy a TAS Thesaurus Manager-ben szókapcsolatok kerülnek kialakításra, a keresési folyamat jelentősen optimalizálható, mivel nem szükséges többszöri keresést indítani hasonló kifejezések esetén (pl.: USA->Amerikai Egyesült Államok->Egyesült Államok).

Hogyan működik a TAS Thesaurus Manager?

A kezelőfelületen bármely felhasználó felvehet egy új szópárt (megadva az alap kifejezést is) annotálásra, minimálisan ennyi információval már elmenthető egy szópár. Már a felvitelnél vagy később, az annotálásnál felvehető a kapcsolódó kifejezés. Ezt követően megadható a két kifejezés relációja, illetve egy kategória, hogy melyik szakterülethez tartozik az adott szópár. Ezek után megtörténhet az annotálás, majd az adott szópár élesítése. Ettől kezdve a TAS Vállalati keresőben a következő keresés már a szópár figyelembevételével valósul meg.

A munkafolyamat szerepkörei

Annotátor: alap szerepkör, az annotálásra felvett szópárokat kezelheti
Reviewer: rendelkezik annotátor joggal is, ő már el is fogadhatja a korábbi annotálásokat
Deployer: rendelkezik mind annotátor, mind reviewer szerepkörrel, telepítheti is a már elfogadott szópárokat éles felhasználásra (pl. keresésben)
Expertise: a szerepköröktől függetlenül minden felhasználóhoz rendelhetünk egy szakterületet, amely megegyezik a szópárokhoz rendelhető kategóriákkal. Így biztosítható, hogy az adott kategóriában lévő szópár a megfelelő szakértelmű felhasználóhoz kerüljön.

A TAS Thesaurus Manager felhasználói felülete

A TAS Thesaurus Manager megjelenése megfelel a TAS Platform arculatának. A kezelőfelület felhasználóbarát és használata könnyen elsajátítható. A felület testreszabható, emellett lehetséges az elemek egyenkénti módosítása az ügyféligényeknek megfelelően.

TAS Thesaurus Manager technikai leírás (követelmények, integráció, felhasznált nyílt forráskódú szoftverek)

Kezdeti erőforrásigény (On Premise – helyszíni telepítés esetén):
x86_64 CPU legalább 4 mag
legalább 16GB RAM
35GB merevlemez (a tárolókapacitás bizonyos esetekben megnövekedhet)
64-bit Linux, Windows, or macOS – 64-bit JDK 1.8 vagy felette

Elérhetőség ás platform támogatás fejlesztőknek

Cloud API – On Premise API – Java SDK elérhető

Integráció más szolgáltatásokkal

TAS Platform

Szöveganalitikai megoldásainkról bővebben olvashat a TAS Platform angol nyelvű termékoldalán!

Amennyiben olyan intelligens vállalati keresőmotorra van szüksége, amely rendelkezik integrált tezaurusz-építő megoldással, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!