TAS Vállalati keresőmotor

A TAS Vállalati kereső egy témafüggetlen intelligens keresőmotor, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy az összes a vállalatnál megtalálható szöveges forrásban egyszerre keressen.

Hogyan működik a TAS Vállalati kereső?

A Precognox által kifejlesztett intelligens TAS Vállalati kereső a világ legfejlettebb és legelterjedtebb open source keresőmotorjára, az Elastic-ra épül. A megoldás kereshetővé tudja tenni többféle adatforrás tetszőleges kombinációját. Képes keresni adatbázisokban, HTML oldalakban, PDF, DOC és más formátumú dokumentumokban egyaránt. Vállalati szoftverek is integrálhatóak a keresésbe, mint például ERP vagy CRM szoftverek, hibajegy kezelők, JIRA, Confluence, Onenote, Sharepoint, Alfresco, bármely CMIS repository, DropBox, Google Drive, HDFS, LiveLink (OpenText), Documentum, Meridio, FileNet (IBM), illetve az email levelező rendszerek is.

Az OCR megoldások integrációjának köszönhetően a képfájlok szöveges tartalmában vagy digitalizált (szkennelt) formátumban is lehetséges a keresés. Az ilyen technológiát (optikai karakterfelismerést) igénylő feladatoknál az ügyfél preferenciája határozza meg, hogy milyen termékintegrációt alkalmazunk. Felhő alapú tartalmak esetében a Google Cloud Vision eszközt, a csak lokálisan elérhető dokumentumok esetén pedig a Tesseract és az ABBYY Fine Reader megoldásokat használjuk. Ilyen módon a cégnél fellelhető összes adatforrás elérhetővé és kereshetővé válik. A web alapú külső adatforrások tartalmának összegyűjtését pedig a TAS Data Collector megoldásunkkal végezzük el.

A kereséseknél nem egyszerű karakter alapú egyezőséget vizsgálunk, hanem figyelembe vesszük a szövegek nyelvi (magyar, angol vagy további 16 integrált nyelv) sajátosságait is. Az egyesült államokbeli Basistech által fejlesztett Rosette szöveganalitikai platform rendszerintegrátoraként megoldásainkban elérhetővé tettük az iparág jelenlegi legfejlettebb névazonosítási szolgáltatását, amely képes elgépeléseket, beceneveket, különböző idegen nyelvek speciális karaktereivel – latin, cirill, kínai – írt neveket megtalálni. Emellett az integrált entitásfelismerési megoldásnak köszönhetően a szöveges tartalmakban külön kereshetünk entitásokra is. Ezek az entitások lehetnek nevek, szervezetek, földrajzi helyek, dátumok, de akár olyan speciális karaktersorok is, mint a rendszámok vagy bankszámlaszámok.

A keresésben további segítséget nyújthat a tématerületre jellemző fogalmakból épített tematikus szótár. Ennek felhasználása lehetővé teszi, hogy a keresett kifejezést más formában is megtalálhassuk (például szinonimák). Akár ügyfelünk meglévő szótárait is felhasználjuk, de ha nincs, annak létrehozását is vállaljuk. A tematikus szótár (tezaurusz), kezeléséhez szükséges TAS Thesaurus Manager szoftvert is biztosítani tudjuk. Keresés előtt, gépelés közben, keresési ajánlatok segítik a releváns eredmények megtalálását, felgyorsítva a keresési folyamatot. Ezek az ajánlatok származhatnak a korábbi keresésekből, vagy éppen a tematikus szótárból.

A keresőfelületen egészen összetett keresések is végrehajthatók, ezek pedig sablonba menthetők, így a gyakran előforduló bonyolultabb és időigényesebb keresések is gyorsan megvalósíthatók. Számos keresés utáni szűrési lehetőség (facet) is rendelkezésre áll. Ezek lehetnek a találatokban ismételten előforduló kifejezések (különböző nyelvi alakokban is), vagy meghatározott mezőkben tárolt csoportosító információk. A találatok pedig több paraméter alapján (pl.: név, relevancia, dátum) sorbarendezhetők.

A fenti megoldásoknak köszönhetően a felhasználó mindig releváns találatokhoz jut. A beépített dokumentumszintű jogosultságkezelésnek köszönhetően pedig kizárólag a megfelelő engedéllyel rendelkezők láthatják a találatokat. A végrehajtott keresések pedig a TAS Search Log Analyzer segítségével nyomonkövethetők és elemezhetők.

Videónk segítségével könnyen megismerheti a TAS Vállalati keresőmotor működését

INTEGRÁCIÓ

TAS Platform
ROSETTE Text Analytics API
IBM Analyst’s Notebook
ABBYY FineReader Engine
Google Cloud Speech-to-Text
JIRA
Confluence
Onenote
Sharepoint
Alfresco
CMIS repository
DropBox
Google Drive
HDFS
LiveLink (OpenText) Documentum
Meridio
FileNet (IBM)
email levelező rendszerek

ESETTANULMÁNY

Vállalati kereső a biztonság szolgálatában című cikkünkből megtudhatja, hogyan alkalmazható vállalati keresőnk a biztonsági szolgálatot végző szervezeteknél, amely megfelelt a legszigorúbb nemzetbiztonsági célú szoftverekkel szemben támasztott hálózati biztonsági kritériumoknak is.

Szöveganalitikai megoldásainkról bővebben olvashat a TAS Platform angol nyelvű termékoldalán!

Amennyiben Önnek is szüksége van egy intelligens vállalati keresőmegoldásra, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

TAS Vállalati keresőmotor Adatbázis kereső
Találatok sorrendezése (ranking) Nagyon szofisztikált, összetett sorrendezés valósítható meg Gyenge
Sebesség Szövegkeresésre optimalizált, ezért összetett kérések esetében is gyors Nem kiszámítható. Összetett kifejezések vagy szó eleji egyezés (hasonlóság alapú) keresése esetén jelentős lassulás.
Keresés nyelvi pontossága Fejlett, szóalak változatokat is kezel Gyenge
Tezaurusz felhasználása Megoldott Nincs
Találatok közötti utólagos szűrési lehetőségek Széleskörű, kényelmesen megvalósítható Egyedileg megvalósítandó
Több adatforrás kombinációja Tetszőleges számú adatforrás közös keresése megoldható Egyszerre egy adathalmazban tud keresni
PDF, DOC, HTML, XLS és más dokumentumok keresése, OCR (optikai karakterfelismerés a képfájlok szöveges tartalmában vagy digitalizált (beolvasott) formátumban) Megoldott Nincs
Találatok megjelenítése, keresési felület Fejlett, könnyen testreszabható Egyedileg megvalósítandó
Adatmódosítás Felhasználási igények alapján ütemezett Index újraépítés azonnali
Elosztott, replikált adattárolás Megoldott Megoldott
Névkeresés, személyazonosítás Rosette névindexelő szolgáltatása elérhető Fejletlen
LDAP / Active Directory jogosultságok kezelése Megoldott Nincs