Precognox TAS vállalati keresőmotor | Precognox

Precognox TAS vállalati keresőmotor

A Precognox TAS vállalati keresőmotor – TAS Enterprise Search – témafüggetlen, intelligens, szemantikus keresést lehetővé tévő korszerű és gyors kereső, amely nyílt forráskódú Lucene (Solr, Elastic) keresőeszközökre és nyelvi eszközökre épül.
Alapkoncepciónk, hogy egyszerű keresőfelületen érdemes összetett kereső szolgáltatást nyújtani. A DEMO verzió segít abban, hogy megismerje és kipróbálja intelligens keresőnket. A bemutató felhasználói felület lehetővé teszi, hogy tetszőleges kifejezések segítségével kereséseket hajtson végre a blog oldalainkon közzétett cikkek tartalmában. Lehetőség van összetett keresések végrehajtására, a találatok szűrésére és sorbarendezésére is.

A VÁLLALATI KERESŐ MŰKÖDÉSE

A Precognox intelligens vállalati kereső kereshetővé tudja tenni többféle adatforrás tetszőleges kombinációját. Képes keresni adatbázisokban, HTML oldalakban, PDF, DOC és más formátumú dokumentumokban egyaránt. Az OCR megoldások integrációjának köszönhetően a képfájlok szöveges tartalmában vagy digitalizált (szkennelt) formátumban is lehetséges a keresés. Az ilyen technológiát (optikai karakterfelismerést) igénylő feladatoknál az ügyfél preferenciája határozza meg, hogy milyen termékintegrációt alkalmazunk. Felhő alapú tartalmak esetében a Google Cloud Vision eszközt, a csak lokálisan elérhető dokumentumok esetén pedig a Tesseract és az ABBYY Fine Reader megoldásokat használjuk. Ilyen módon a cégnél fellelhető összes adatforrás elérhetővé és kereshetővé válik. A web alapú külső adatforrások tartalmának összegyűjtését pedig a TAS Data Collector megoldásunkkal végezzük el.

A kereséseknél nem egyszerű karakter alapú egyezőséget vizsgálunk, hanem figyelembe vesszük a szövegek nyelvi (magyar, angol vagy további 16 integrált nyelv) sajátosságait is. A Rosette API rendszerintegrátoraként megoldásainkban elérhetővé tettük az iparág jelenlegi legfejlettebb névazonosítási szolgáltatását, amely képes elgépeléseket, beceneveket, különböző idegen nyelvek speciális karaktereivel – latin, cirill, kínai – írt neveket megtalálni. Emellett az integrált entitásfelismerési megoldásnak köszönhetően a szöveges tartalmakban külön kereshetünk entitásokra is. Ezek az entitások lehetnek nevek, szervezetek, földrajzi helyek, dátumok, de akár olyan speciális karaktersorok is, mint a rendszámok vagy bankszámlaszámok.

A keresésben további segítséget nyújthat a tématerületre jellemző fogalmakból épített tematikus szótár. Ennek felhasználása lehetővé teszi, hogy a keresett kifejezést más formában is megtalálhassuk (például szinonimák). Akár ügyfelünk meglévő szótárait is felhasználjuk, de ha nincs, annak létrehozását is vállaljuk. A tematikus szótár (tezaurusz), kezeléséhez szükséges Thesaurus Manager szoftvert is biztosítani tudjuk. Keresés előtt, gépelés közben, keresési ajánlatok segítik a releváns eredmények megtalálását, felgyorsítva a keresési folyamatot. Ezek az ajánlatok származhatnak a korábbi keresésekből, vagy éppen a tematikus szótárból.

A keresőfelületen egészen összetett keresések is végrehajthatók, ezek pedig sablonba menthetők, így a gyakran előforduló bonyolultabb és időigényesebb keresések is gyorsan megvalósíthatók. Számos keresés utáni szűrési lehetőség (facet) is rendelkezésre áll. Ezek lehetnek a találatokban ismételten előforduló kifejezések (különböző nyelvi alakokban is), vagy meghatározott mezőkben tárolt csoportosító információk. A találatok pedig több paraméter alapján (pl.: név, relevancia, dátum) sorbarendezhetők.

A fenti megoldásoknak köszönhetően a felhasználó mindig releváns találatokhoz jut. A beépített dokumentumszintű jogosultságkezelésnek köszönhetően pedig kizárólag a megfelelő engedéllyel rendelkezők láthatják a találatokat. A végrehajtott keresések pedig a Search Log Analyzer segítségével nyomonkövethetők és elemezhetők.

 

Videónk segítségével könnyen megismerheti a TAS Vállalati keresőmotor működését

 

INTEGRÁCIÓ

TAS Platform
ROSETTE Text Analytics API
IBM Analyst’s Notebook
ABBYY FineReader Engine
Google Cloud Speech-to-Text

 

ESETTANULMÁNY

Vállalati kereső a biztonság szolgálatában című cikkünkből megtudhatja, hogyan alkalmazható vállalati keresőnk a biztonsági szolgálatot végző szervezeteknél, amely megfelelt a legszigorúbb nemzetbiztonsági célú szoftverekkel szemben támasztott hálózati biztonsági kritériumoknak is.

Amennyiben Önnek is szüksége van egy intelligens vállalati keresőmegoldásra, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot!

Precognox kereső vs adatbázis keresés

Precognox keresőAdatbázis kereső
Találatok sorrendezése (ranking)Nagyon szofisztikált, összetett sorrendezés valósítható megGyenge
SebességSzövegkeresésre optimalizált, ezért összetett kérések esetében is gyorsNem kiszámítható. Összetett kifejezések vagy szó eleji egyezés (hasonlóság alapú) keresése esetén jelentős lassulás.
Keresés nyelvi pontosságaFejlett, szóalak változatokat is kezelGyenge
Tezaurusz felhasználásaMegoldottNincs
Találatok közötti utólagos szűrési lehetőségekSzéleskörű, kényelmesen megvalósíthatóEgyedileg megvalósítandó
Több adatforrás kombinációjaTetszőleges számú adatforrás közös keresése megoldhatóEgyszerre egy adathalmazban tud keresni
PDF, DOC, HTML, XLS és más dokumentumok keresése, OCR (optikai karakterfelismerés a képfájlok szöveges tartalmában vagy digitalizált (beolvasott) formátumban)MegoldottNincs
Találatok megjelenítése, keresési felületFejlett, könnyen testreszabhatóEgyedileg megvalósítandó
AdatmódosításFelhasználási igények alapján ütemezettIndex újraépítés azonnali
Elosztott, replikált adattárolásMegoldottMegoldott
Névkeresés, személyazonosításRosette névindexelő szolgáltatása elérhetőFejletlen
LDAP / Active Directory jogosultságok kezeléseMegoldottNincs

Írjon nekünk!

E-mail címünk:
info@precognox.com

Referenciák

Intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data szoftvermegoldások fejlesztői vagyunk.

Tekintse meg referenciáinkat!

Karrier