Optikai karakterfelismerés

Az optikai karakterfelismerés, vagyis az OCR olyan technológia, melynek célja a képi és digitalizált dokumentumokból történő szöveges tartalmak kinyerése.

Mi az optikai karakterfelismerés?

Az optikai karakterfelismerés az a technológiai folyamat, melynek során a digitalizált képi tartalmakból (képformátumban szkennelt dokumentumok, fotók) a szöveges tartalmak felismerése és kinyerése megvalósul.

Miért van szükség az optikai karakterfelismerésre?

A mai napig sok szervezet és vállalkozás papír alapú ügyintézést alkalmaz. Sok esetben indokolt lehet a dokumentumok nyomtatása (pl.: szerződések esetében). Azonban az ilyen jellegű nyomtatott tartalmakkal, illetve a korábban kizárólag gépelt verzióban létező és elérhető dokumentumokkal igen nehézkes és időigényes a munkavégzés. Ezen dokumentumok képi digitalizálása pedig csak az első lépés a feldolgozási folyamatban. Ezután még szükséges a digitalizált tartalomból a szöveges tartalmak kinyerése.

Felejtse el a papír alapú keresést című blogbejegyzésünkből kiderül, hogy a keresésben miért jelent valódi megoldást az optikai karakterfelismerés.

 

Tudjon meg többet arról, hogyan járul hozzá az OCR technológia és a szöveganalitika a modern ügyvitelhez!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szeretne többet megtudni a TAS szövegelemző rendszer megoldásairól? Írjon nekünk, vagy küldje el üzenetét az oldal alján található kapcsolatfelvételi űrlap segítségével!

Kruk-Papp Andrea
Sales Asszistens
sales@precognox.com

Milyen előnye van az OCR technológiának?

Az OCR technológiának köszönhetően a kinyert szöveges tartalmak alkalmassá válnak a további munkavégzésre. Így az optikai karakterfelismeréssel kapcsolatban kijelenthető, hogy jelentősége abban rejlik, hogy az így kinyert szövegekre a legkülönbözőbb féle szöveganalitikai megoldások épülhetnek, ilyenek például a keresőmotorok és a köréjük épülő kiegészítő szolgáltatások.

Milyen esetekben van kiemelt szerepe az optikai karakterfelismerésnek?

Az OCR technológiát leggyakrabban azért használják, hogy a kinyert szöveges tartalmak alkalmasak legyenek a szövegszerkesztővel történő használatra. Alapvetően azokon a területeknél és szervezeteknél jut a technológia vezető szerephez, ahol korábban tetemes mennyiségű papír alapú dokumentum keletkezett. Ilyenek például a könyvtári és levéltári anyagok, gyűjtemények, régi napilapok, magazinok. Ezek egy része ma már elérhető digitális fogyasztásra szánt formában, azonban sok esetben továbbra is várat magára az ilyen tartalmak digitalizálása és az optikai karakterfelismerést integráló szöveganalitikai megoldások megvalósítása.

Milyen OCR megoldást használunk?

A TAS szöveganalitikai platformunk részegységeiben cégünk viszonteladó partnerének – ABBYY – optikai karkaterfelismerő szolgáltatása, az ABBYY FineReader – került integrálásra. Az OCR technológiát igénylő és alkalmazó folyamatok megvalósításához külön dedikált szakemberrel rendelkezünk.

Szöveganalitikai megoldásainkról bővebben olvashat a TAS Platform angol nyelvű termékoldalán!

Lépjen velünk kapcsolatba!

Szeretne többet megtudni az optikai karakterfelismerést alkalmazó megoldásainkról? Írjon nekünk, vagy küldje el üzenetét az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap segítségével!

Kruk-Papp Andrea
Sales Asszisztens
sales@precognox.com