Sajtóközlemény – Magyar tudásbázis a világ legnagyobb tudományos piacterén

Az első tudományos adatbázisok és alkalmazások számára létrehozott virtuális „piactéren” elsők között vált elérhetővé a magyar fejlesztésű, tavaly ősszel jól startolt egészségügyi kereső és tudásbázis, a HealthMash.

Az Elseviera világ egyik vezető tudományos, technológiai és egészségügyi informatikai információ szolgáltatója – bejelentette, hogy a WebLibbel együttműködve, hozzáférhetővé tette a SciVerse alkalmazások béta oldalán a HealthMash egészségügyi tudásbázisát. A SciVerse működése nagyjából az ismert online piacterekhez hasonlítható, tartalmát tekintve főleg kutatók, tudósok számára kínál megbízható forrásokra építkező, hasznos alkalmazásokat, megoldásokat előfizetéses rendszerben. A HealthMash jelenleg az egyetlen magyar fejlesztés az Elsevier kínálatában, s ez már csak azért is hatalmas siker, mivel a WebLib közvetlenül az SciVerse fejlesztőitől kapták a felkérést az együttműködésre.

A WebLib által fejlesztett HealthMash alkalmazás a tudományos kutatók számára nyújt bővebb betekintést a kereséseikhez közvetlenül kapcsolódó – releváns – gyógyászati (biomedical, egészségügyi, orvosi) fogalmak rendszerébe, beleértve többfajta tesztet, diagnózist, kezelési módot és gyógyszert egyaránt. Az alkalmazás különböző szemantikus keresőtechnológiákat egyesít a természetes nyelvi feldolgozó eszközökkel. A HealthMash hátterét a WebLib saját tudásbázisa szolgáltatja, amely automatikusan generálja magát megbízható, egészségügyi tartalmakkal rendelkező weboldalakról ill. szakterületi szemantikai forrásokból.

„A WebLib HealthMash alkalmazásának alapja egy bárki által használható – a HealthMash oldalon elérhető – egészségügyi tudásbázis, mellyel célunk, hogy ezt kibővítve egy sokkal nagyobb tudományos adatbázist hozzunk létre, amivel SciVerse rendszerét és a feltörekvőben levő szemantikus webes alkalmazásokat is támogatni tudjuk” – mondta Dr. Doszkocs Tamás, a WebLib LLC elnöke és vezető kutatója.

A HealthMash felvétele a SciVerse Alkalmazások béta piacterére jól illusztrálja az új platform képességeit a tudományos keresési folyamatok fejlesztési trendjeinek tekintetében. A virtuális piactéren fellelhető alkalmazások mindegyikét azért tervezték, hogy gördülékenyebbé tegyék a kutatói munkafolyamatokat, és hatékonyabbá tegyék a SciVerse-en fellelhető tartalmak használatát.

Együttműködésünk a Weblibbel – csakúgy, mint más üzleti és tudományos partnerünkkel – a kutatói munka hatékonyságának elősegítését célozza meg” – magyarázza Rafael Sidi, az Elsevier alkalmazások piacterének és fejlesztői hálózatának termékmenedzsmentjével foglakozó alelnök. „Várjuk az együttműködésünk kiterjesztését újabb a tudományos- és független alkalmazásfejlesztőkkel is, hiszen az általuk fejlesztett innovatív megoldások segítségével növelhetjük a kutatók számára nyújtott szolgáltatásaink hatékonyságát, eredményességét”.

Az Elsevier Sciverse csomag – a világ legnagyobb információs központja

A SciVerse keresési szolgáltatások csomagja a globális kutatói közösségnek biztosít hatékony keresési lehetőségeket a hasznos tartalmak és megoldások folyamatosan növekvő univerzumában. Mindez most már egyetlen előfizetéses platformon keresztül könnyedén elérhető. A csomag jelenleg magában foglalja a SciVerse ScienceDirect-et, a világ legnagyobb, lektorált információ forrását, ami számos e-könyvet, illetve több mint 10 millió szakcikket tesz elérhetővé.

Az új platform tartalmazza a SciVerse Hubot, amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy átfogó keresést tudjanak végrehajtani a SciVerse teljes tartalmi bázisban a megcélzott webtartalommal együtt. Az eredményeket pedig relevancia szerint rangsorolva, ismétlés nélkül kaphassák meg. A Sciverse Applications (alkalmazások) béta, egy új modul a csomagon belül, amely lehetővé teszi, hogy a tudományos közösség találjon, használjon, vagy fejlesszen, olyan alkalmazásokat, amelyek javítják a kutatók eredményességét.

Az eredeti hír
Kapcsolódó oldal
Kapcsolódó videó

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!