Hogyan tudunk interneten elérhető adatokat használni a Tableau-ban?

, Precognox

 

A Tableau, mint BI (Business Intelligence) eszköz az adatbázisok tartalmának széles körű vizualizációját teszi lehetővé. Legtöbbször arra használjuk, hogy a vállalaton belül elérhető adatokat elemezzük, illetve vizualizáljuk. Mit lehet akkor tenni, ha ezeken kívűl más, külső, az interneten elérhető adatokat szeretnénk felhasználni a Tableau alkalmazáson belül?

A megoldás alapját a Precognox TAS Data Collector szolgáltatása adja, a folyamatot az alábbiakban mutatjuk be lépésről-lépésre:

1. Az adott weboldal (mint adatforrás) kiválasztása:

, Precognox

 

A kiválasztott webes adatokat (példánkban a Keresővilág Blog weboldal tartalmát mutatjuk) első lépésben a Data Collector szolgáltatás segítségével letöltjük. A weben található strukturálatlan adatok (szöveges tartalmak) esetében a letöltés mellé azonban számos feladat (adattisztítás, validálás) társul, melyeket a szolgáltatás – szakembereink felügyelete mellett – szintén elvégez. Ezen munkafolyamatok megvalósításának eredményeképpen a letöltött adatokból strukturált adatbázis jön létre, melyet a későbbiekben is folyamatosan frissítünk, így mindig az aktuális adatok válnak elérhetővé és felhasználhatóvá.
A letöltött adatokhoz egy biztonságos, jelszóval védett csatornán keresztül kap hozzáférést (szerver adatot, felhasználónevet és jelszót) a felhasználó.

 

2. Az adatok betöltése a Tableau kezelőfelületén a MySQL menüpontra kattintva lehetséges:

, Precognox

 

Itt kell megadni az adatbázishoz való csatlakozáshoz szükséges adatokat, amelyeket tőlünk kap meg:

, Precognox

 

3. Bejelentkezés az adatbázis beolvasásához:

, Precognox

 

4. Az adatok betöltése után következhet az adatok kezelése és vizualizációja a megszokott módon:

, Precognox

 

5. Vizualizáció (példa)

, Precognox

 

Az elkészült vizualizáció amellett, hogy betekintést nyújt az internetes forrás (weboldal) tartalmába, komoly üzleti előnyt is jelent hiszen prezentációk, üzleti jelentések, értékelések vagy akár konkurenciaelemzések alapjául is szolgálhat. Ily módon aknázható ki az interneten található hatalmas adatmennyiségben rejlő potenciál.

Ön is Tableau felhasználó? Szeretne többet megtudni szöveganalitikai megoldásainkról?

Keressen bennünket!

 

A TAS Data Collector működéséről és előnyeiről a TAS Text Analytics System oldalán olvashat bővebben. A Keresővilág Blog oldalán megjelent cikkünkben pedig számos példán keresztül mutatjuk be, hogy egy weboldal tartalmának megjelenítése milyen módon lehetséges a TAS Data Collector és a Tableau integrációja által.

A TAS Data Collector által biztosított strukturált adatbázisok – az integrációnak köszönhetően – a legtöbb ismert business intelligence és adatelemző eszközzel (RapidMiner, Power BI, Google Data Studio, IBM SPSS) vizualizálhatók.

 

Képek: Tableau kezelőfelület és vizualizáció

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!