Hogyan készíthetünk netes tartalmakból riportokat a Google Data Studio-ban?

, Precognox

 

A Data Studio a Google saját Business Intelligence eszköze, mellyel adatbázisok elemzését és vizualizációját valósíthatjuk meg. Ezzel az egyszerűen használható eszközzel többnyire a vállalati struktúrán belül elérhető adatokat elemezzük.
Az alkalmazás segítségével egyszerűen dolgozhatunk olyan adatainkkal is, melyek a Google további termékeivel, szolgáltatásaival érhetők el, ezek például:
– Analytics
– AdWords
– Search Console.

Emellett vizualizálhatunk olyan adatokat is, melyek az alábbi megoldásokból származnak:
– YouTube Analytics
– Twitter
– eBay.

De hogyan lehet webről származó további tartalmakat is megjeleníteni a Data Studio-ban?

A Precognox által fejlesztett TAS Data Collector szolgáltatás segítségével ma már lehetséges az interneten elérhető további tartalmak felhasználása is a Google Data Studio alkalmazáson belül.

 

Hogyan? Ezt mutatjuk be most lépésről-lépésre.

1. Az adott weboldal (mint adatforrás) kiválasztása, tartalmának letöltése

, Precognox

 

A kiválasztott webes adatokat (példánkban a Keresővilág Blog weboldal tartalmát mutatjuk) első lépésben a TAS Data Collector szolgáltatás segítségével letöltjük. A weben található strukturálatlan adatok (szöveges tartalmak) esetében a letöltés mellé azonban számos feladat (adattisztítás, validálás) társul, melyeket szakembereink végeznek el. Ezen munkafolyamatok megvalósulásának eredményeképpen a letöltött adatokból strukturált adatbázis jön létre, melyet a későbbiekben is folyamatosan frissítünk, így mindig az aktuális adatok válnak elérhetővé és felhasználhatóvá.
A letöltött adatokhoz egy biztonságos, jelszóval védett csatornán keresztül kap hozzáférést (server adatot, felhasználónevet és jelszót) a felhasználó.

A Google Data Studio kezelőfelületén a következő lépéseket kell elvégezni:
2. Az adatforrás kiválasztása az Adatforrások menüpontra, ”+” -ra történő kattintás (első használat esetén el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket)

, Precognox

 

3. A felugró oldalon a Fejlesztők gombra kattintás

, Precognox

 

4. A tőlünk kapott azonosító megadásával és az Érvényesítés gomb megnyomásával történik meg a csatlakozási szoftver validálása, ezután Kiválasztás

, Precognox

 

5. A közösségi csatlakozási szoftver engedélyezése

, Precognox

 

 

6. A tőlünk kapott Kulcs megadása után kattintás a Küldés gombra

, Precognox

 

7. Az adattábla kiválasztása után kattintás az Összekapcsolás gombra

, Precognox

8. Ezek után kezdődhet is az adatelemzés és a vizualizáció

, Precognox

 

 

, PrecognoxPélda az elkészült vizualizációra

 

Az elkészült vizualizáció amellett, hogy betekintést nyújt a webes forrás tartalmába, komoly üzleti előnyt is jelent hiszen prezentációk, üzleti jelentések, értékelések vagy akár konkurenciaelemzések alapjául is szolgálhat. Ily módon aknázható ki az Interneten található hatalmas adatmennyiségben rejlő potenciál.

Ön is Google Data Studio felhasználó? Szeretne többet megtudni szöveganalitikai megoldásainkról?
Keresse munkatársunkat!

Hódi Péter
phodi@precognox.hu
+36 20/416-74-79

 

A TAS Data Collector által biztosított strukturált adatbázisok – az integrációnak köszönhetően – a legtöbb ismert business intelligence és adatelemző eszközzel (Tableau, RapidMiner, Power BI, IBM SPSS) vizualizálhatók.

Tudjon meg többet a TAS Data Collector működéséről és előnyeiről.

 

Képek: Google Data Studio kezelőfelület és vizualizáció

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!