Hogyan elemezhetünk és vizualizálhatunk interneten elérhető adatokat a Power BI-ban?

, Precognox

 

A Power BI – mint a Microsoft Business Intelligence eszköze – adatbázisok részletes elemzését és látványos vizualizációját teszi lehetővé. Ezzel, a ma már igen elterjedt eszközzel az esetek nagy részében a vállalati struktúrán belül elérhető adatokat elemezzük.
A Precognox által fejlesztett TAS Data Collector használatával azonban mostantól már lehetségessé válik a külső, interneten elérhető adatok felhasználása is a Power BI alkalmazáson belül.

 

Hogyan? Ezt mutatjuk be most lépésről-lépésre.

 

1. Az adott weboldal (mint adatforrás) kiválasztása, tartalmának letöltése

, Precognox

 

A kiválasztott webes adatokat (példánkban a Keresővilág Blog weboldal tartalmát mutatjuk) első lépésben a Data Collector szolgáltatás segítségével letöltjük. A weben található strukturálatlan adatok (szöveges tartalmak) esetében a letöltés mellé azonban számos feladat (adattisztítás, validálás) társul, melyeket szakembereink végeznek el. Ezen munkafolyamatok megvalósulásának eredményeképpen a letöltött adatokból strukturált adatbázis jön létre, melyet a későbbiekben is folyamatosan frissítünk, így mindig az aktuális adatok válnak elérhetővé és felhasználhatóvá.
A letöltött adatokhoz egy biztonságos, jelszóval védett csatornán keresztül kap hozzáférést (server adatot, felhasználónevet és jelszót) a felhasználó.

2. Az adatok betöltése a Power BI kezelőfelületén az Get Data / More… menüpontra, majd a MySQL database és a Connect gombra kattintva lehetséges

, Precognox

 

A tőlünk kapott Server és Database adatok megadása, majd OK gombra kattintás

, Precognox

Itt kell megadni a felhasználónevet és a jelszót, amelyeket tőlünk kap meg, majd a Connect gombra történő kattintás következik

, Precognox

 

3. Az adatbázis kiválasztása, utána betöltése a Load gombra történő kattintással

, Precognox

 

4. Az adatok betöltése után következhet azok kezelése és vizualizációja a megszokott módon

, Precognox

Példa az elkészült vizualizációra

 

Az elkészült vizualizáció amellett, hogy betekintést nyújt a webes forrás tartalmába, komoly üzleti előnyt is jelent hiszen prezentációk, üzleti jelentések, értékelések vagy akár konkurenciaelemzések alapjául is szolgálhat. Ily módon aknázható ki az Interneten található hatalmas adatmennyiségben rejlő potenciál.

Ön is Microsoft PowerBI felhasználó? Szeretne többet megtudni szöveganalitikai megoldásainkról?
Keressen bennünket!

A TAS Data Collector által biztosított strukturált adatbázisok – az integrációnak köszönhetően – a legtöbb ismert business intelligence eszközzel (Tableau, RapidMiner, Google Data Studio, IBM SPSS) vizualizálhatók.

A Data Collector működéséről és előnyeiről a TAS Text Analytics System oldalán olvashat bővebben.

 

Képek: Microsoft Power BI kezelőfelület és vizualizáció

 

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!