Egy okos kereső életeket menthet – személyazonosítás magasfokon

, Precognox

Terrortámadás a Boston Marathonon

A Boston Marathon a világ legnagyobb múltú éves maraton futóversenye. A világ egyik legismertebb utcai versenyeként több mint harmincezer résztvevőt és több mint fél millió nézőt vonz évente – ezzel New England legnézettebb sporteseményének számít. 2013. április 13-án, a 117. maraton közben két nagy erejű bomba robbant több ezer, a Boylson út mentén álló néző között. Három személy azonnal életét vesztette, további 264 megsérült, akik közül többek végtagjait amputálni kellett. A halálesetek száma még magasabb lett volna, ha nem lett volna a helyszínen több egészségügyi szakember is. A robbantást a 26 éves Tamerlan Tsarnaev és testvére, a 19 éves Dzhokhar Tsarnaev hajtotta végre. Az elkövetőkről kiderült, hogy mindketten a radikális iszlám követői, akik az Al-Qaeda online magazinból tanulták meg, hogyan kell bombát készíteni. Miután elmenekültek a helyszínről, meggyilkoltak egy MIT rendőrt. Az intenzív hajszát és tűzharcot követően Tamerlant megölték, Dzhokhart letartóztatták. Tamerlant és egy másik társát később összefüggésbe hozták egy korábban megoldatlan hármas gyilkosság elkövetésével.

Hajsza a terroristák után

2011 márciusában az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) ügynökei felvették a kapcsolatot az FBI-jal, és figyelmeztették amerikai kollégáikat, hogy Tamerlan Tsarnaev radikálissá vált és biztonsági kockázatot jelent. A megosztott információ igen részletes volt: a Tsarnaev család több tagjainak címét és telefonszámát is tartalmazta. Az oroszok továbbá arról tájékoztatták az amerikaiakat, hogy Tamerlan kapcsolatba került erőszakos iszlám szélsőségesekkel, köztük William Plotnikov-al, akit megöltek a dagestani harcok során.

Bostoni Közös Terrorizmus elleni Erő (Boston Joint Terrorism Task Force, BJTF), a nyomozás során rögzítette az adatokat Tsarnaevról a vám- és határvédelmi (Customs and Border Protection, CBP) adatbázisba, amelyet Államkincstári Végrehajtó Kommunikációs Rendszernek (Treasury Enforcement Communications System, TECS)neveznek. Ez az adatbázis tulajdonképpen egy megfigyelési lista, amelynek az a célja, hogy minden egyes alkalommal riasszon, amikor Tamerlan belép az USA-ba vagy kilép az ország területéről. 2011 szeptemberében az FSV megkereste a CIA-t, hogy megismételje a figyelmeztetéseket, amelyeket korábban az FBI-nak küldött. A CIA megosztotta a kapott információt a Nemzeti Terror-elhárítási Központtal (National Counterterrorism Center, NCTC), és kezdeményezte, hogy vegyék fel a nevet a központi, az USA kormánya által kezelt adatbázisba, a Terrorista Azonosító Adatbank Környezetbe (Terrorist Identities Datamart Environment, TIDE). Ez az adatbázis 700 000 nevet tartalmaz és az USA kormánya által kezelt további megfigyelési listák forrásául szolgál, úgy mint a TECS; az FBI Terrorista Ellenőrző Adatbázisa (Terrorist Screening Database); vagy a Közlekedés-biztonsági Hivatal „nem repülhet” listája. Az utasítások, amelyeket felvettek az adatbázisba egyértelműek és kötelezőek voltak.

 

Probléma a névazonosítással

Ha Tamerlant elkapták volna a több ezer határátlépése során, akkor azonnal megállították és letartóztatták volna, amint megérkezett a New York-i JFK Nemzetközi Repülőtérre 2012 júliusában. Azonban semmilyen riasztás nem érkezett, mert a számítógépes rendszerek, amelyek a megfigyelési listákat ellenőrizték, nem tudták azonosítani Tamerlan nevét. Az ezt követő nyomozások során, sok megfigyelő, köztük Lindsey Graham szenátor is, a hiba okának a név elírását tartotta. A legtöbb modern számítógépes rendszer azonban, így a keresőmotorok is, képesek az elgépelésből adódó hibákat automatikusan kijavítani. Ha a shakspeer szóra keresünk például, a Google és a Bing is a Shakespeare kifejezésre ad találatot. Ha hasimoto-t gépelünk be, a hashimoto-ra kapunk találatot.

Sajnos a TECS és a TIDE kereskedelmi szoftvereket azonban úgy fejlesztették, hogy csak az angol neveket találják meg, mint például a Jones-t és a Smith-t. Abban az esetben, ha más nyelvekben előforduló nevekkel van dolgunk, több tízezer más karaktert használhatunk, amelyeknek nem mindig van közvetlen megfelelőjük az angol nyelvben. Ilyen például a csecsen eredetű Tsarnaev, amelyet Царна́ев-nek írnak, bár a különböző átírásoknak köszönhetően a Tsarnayev vagy a Carnáev is helyes alakok.
Hasonlóan a 富士田-hoz, amelyet Fujita-nak vagy Huzita-nak is írhatunk. Ezek az átírási alternatívák azonban rendkívül zavarók lehetnek egy olyan tisztviselő számára, aki csak angolul tud.

, Precognox

Tamerlan Tsarnaev feltartóztatásának elmulasztása nem az első hiba, amelyet a CBP és NCTC számítógépes rendszerek idáig elkövettek. 2009 december 25-én ugyanezek a rendszerek engedélyezték, hogy Farouk Abdulmutallab felszálljon a 253-as észak-nyugati járatra egy oda útra szóló jeggyel a zsebében és egy nagy erejű robbanószerkezettel az alsóneműjében. A gép mind a háromszáz utasa meghalt volna, ha nincs egy éles szemű és bátor utas a szomszéd ülésen, aki visszatartotta Abdulmutallabot és megakadályozta, hogy élesítse a robbanószerkezetet. Abdulmutallab annak ellenére kapott engedélyt a beszállásra, hogy hat héttel előtte az NCTC felvitte a nevét a TIDE-ba. A kísérletet követően a Fehér Ház vizsgálata megállapította, hogy Abdulmutallab nevének elírásából kezdetben az következett, hogy az USA Külügyminisztériuma azt hitte, nincs érvényes amerikai vízuma.

Ki a hibás? A határőr, vagy a hírszerzési elemző, aki elírta a keresett személy nevét? Vagy esetleg a számítógépes rendszer, amely nem mutatta ki az egyezést?

Vállalati kereső a biztonság szolgálatában című cikkünkben bővebben is írtunk arról, hogyan segítheti egy intelligens vállalati kereső egy biztonsági szervezet munkáját.

Hatékony név- és személyazonosítás

Basis Technology az ilyen és hasonló esetek elkerülése érdekében fejleszt szoftvereket és kínál hatékony megoldást a „nem-repülhet” listákra és a pénzügyi megfelelőséget figyelő listákra. Mivel a világ utazóinak neve több tucat nyelvből eredhet, a szoftver – azáltal, hogy képes ezeket a nyelveket felismerni – jelentősen megnöveli az automatizált figyelő listák ellenőrző rendszereinek pontosságát. A pontosság növelése pedig segíthet, hogy a következő Omar Farouk Abdulmutallabot megakadályozzák abban, hogy felszálljon a gépre, illetve a következő Tamerlan Tsarnaevet, hogy átlépje a határt.

Carl Hoffman, Basis CEO írása alapján

Basis Technology szoftver megoldásokat kínál a szövegelemzés, az információ kinyerés, a számítástechnikai bűnüldözés és személyazonosság-meghatározás területén, több mint negyven nyelven. A Rosette, amely az amerikai cég legfontosabb terméke, olyan széles körben használt nyelvészeti platform, amely nagy teljesítményű és megbízható komponensekkel a keresést, az üzleti intelligenciát, a közösségi média felügyeletét, a pénzügyi megfelelőséget és más vállalati alkalmazásokat támogat. A Basis Technology nyelvészeti csapata az alkalmazott természetes nyelvfeldolgozás élén jár a statisztikai modellezés, a szakértői szabályok és a korpusz alapú adatok kombinációját használva. A vállalat kriminalisztikai területén úttörő munkát végeznek. Munkájuk célja, hogy a bűnügyi bizonyítékok elérhetővé váljanak, segítve ezzel a törvények végrehajtását és Egyesült Államok kormányát. A cég központja Cambridge-ben (Massachusetts) van, irodáik szerte a világban (Washingtonban, Londonban, Tel Avivban és Tokyoban) megtalálhatók.

, Precognox

Cégünk, a Precognox a Basis Technology egyetlen hivatalos magyarországi partnereként az amerikai cég által fejlesztett technológiák viszonteladója, és integrátora a Rosette szöveganalitikai eszköznek, valamint részt veszünk a Basis legújabb termékeinek fejlesztésében is. A Basis Technology-val közös előadásunkon is szóba kerültek ezek az újdonságok.

Az általunk készített keresési és szövegbányászati megoldásokban elérhető a cikkben leírt névindexelési, névkeresési megoldás is. Ezek jól használhatók minden olyan jellegű eljárásban (pl határellenőrzés, határvédelem, személyazonosság ellenőrzés), ahol fontos a megbízható személyazonosítás.

Milyen egy jó vállalati kereső című cikkünkben bővebben írtunk arról, hogy milyen integrált megoldásokat használunk a TAS vállalati keresőmotorban.

2018. szeptemberétől tizennyolcadik nyelvként a névindexelő már a magyar nyelvet is támogatja, amelyet közreműködésünkkel fejlesztett ki a Basis Technology. A további támogatott nyelvek: arab, német, koreai, spanyol, kínai, görög, pastu, thai, perzsa, urdu, angol, olasz, portugál, francia, japán és az orosz.

További információért keressen bennünket az info@precognox.hu e-mail címen, vagy a +36 20/8861391 telefonszámon.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!