A Precognox támogatja a nyílt adatok ügyét

, Precognox

Az opendata.hu egy ingyenes és nyilvános magyar adatkatalógus, mely a múlt héten indult el. Az oldalt önkéntesek és civil szervezetek hozták létre azzal a céllal, hogy megteremtsék az első magyar nyílt adatokat, adatbázisokat gyűjtő weblapot. Az oldalra szabadon feltölthetőek, rendszerezhetőek szerzői jogvédelem alatt nem álló, nyilvános, illetve közérdekű adatok.
Az opendata.hu oldalt a Magyar OpenData Alapítvány/Egyesület hivatalos megalakulásáig – lelkes önkéntesek segítségével a K-Monitor Közhasznú Egyesület (K-Monitor) működteti, az üzemeltetést a Precognox végzi.

Az opendata.hu egy CKAN szerver. A Comprehensive Knowledge Archive Network (CKAN) a világ vezető nyílt forráskódú adatkatalogizáló szoftvere, melyet szerte a világon használnak nemzetközi szervezetek (pl.  Publicdata) nemzeti és regionális kormányzatok (pl. http://data.gov.uk/) és közösségi kezdeményezések (e.g. Open knowledge). Reméljük, a nyílt adatok hazánkban is előremozdítják a társadalmat, a közigazgatást és az üzleti életet is.

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!