A hírek és információk megszerzése még nem hírszerzés

Hírszerzés

Hírszerzés alatt a legtöbben egyfajta kémkedést, adatlopást értenek. Ez azonban egyáltalán nincs így, a mai korban inkább az információk összegyűjtését, illetve ezek feldolgozását hívhatjuk leginkább hírszerzésnek. A kizárólag nyilvánosan elérhető információkat hasznosító rendszerek által elvégzett folyamatokat pedig nyílt forrású információ- és hírszerzésnek, azaz OSINT-nak (Open Source Intelligence).

Miért fontos a hírszerzés?

A hírek, adatok és további szöveges tartalmak összegyűjtése minden esetben azt a célt szolgálja, hogy naprakészek maradjunk és mindig a legfrissebb információk birtokában legyünk. Ez a kulcsa annak, hogy megszerezzük vagy éppen megtartsuk piaci-üzleti előnyünket és minden esetben a lehető legmegfelelőbb döntést hozhassuk meg.

A hírszerzés területei

Az információk hasznosítási módját tekintve megkülönböztetünk üzleti (CI – Competitive Intelligence) és kormányzati hírszerzést.

Kiknek hasznos, kik használják?

  • üzleti vállalkozások (konkurencia figyelés, social listening és szentimentelemzés)
  • újságírók, oknyomozók (tényfeltárás)
  • pénzügyi intézetek (ügyfélazonosítás, kockázatelemzés)
  • állami- és kormányzati szervek (polgári-és katonai hírszerzés)

, Precognox

Hogyan szerzünk információt?

A releváns tartalmak összegyűjtése többféle módszerrel is történhet. Amíg a dokumentumkezelők általában a már meglévő adatok (fájlok) kezelésében nyújtanak segítséget, addig a webes tartalmak összegyűjtése adat- és szövegbányászati megoldásokat igényel.
A Precognox által fejlesztett adatbányászati megoldás a TAS Data Collector, amely képes az interneten található strukturálatlan adatokat (szöveges tartalmakat) letölteni. Méghozzá oly módon, hogy a tartalmakat strukturált formába rendezi, ezáltal azok elérhetővé válnak más adatkezelő rendszerek számára. Ezzel alkalmassá teszi a további feldolgozásra, elemzésre vagy vizualizálásra.

Hogyan dolgozhatjuk fel az összegyűjtött és így már rendelkezésre álló információkat?

Az összegyűjtött adatokat, szöveges tartalmakat számos módon használhatjuk fel. Előfordul, hogy a dokumentumokat kizárólag olvasási vagy szerkesztési céllal nyitja meg a felhasználó, azonban az esetek döntő többségében ezek felhasználásával új tartalmak generálódnak (összefoglaló, cikk, prezentáció vagy éppen valamilyen vizualizáció). Ez megvalósítható egyéni munkavégzéssel, de a tartalmakat és a bennük található adatokat, információkat gyakran egy egész csapat dolgozza fel. Ilyen lehet például egy könyvelőkből, elemzőkből, statisztikusokból vagy adattudósokból álló szakértői csoport. A feldolgozás módja a technika fejlődésével, az újabb módszerek és szoftverek megjelenésével szinte végtelen. Az adatvizualizáló megoldásoktól (Business Intelligence eszközök, Analyst’s Notebook), a prezentációs segédprogramokon keresztül, egészen a tudásbázis szoftverekig igen széles a skála.

A adatgyűjtést-és tisztítást követő, az üzleti célunk felé vezető jelentős lépés mindig a szűrés és keresés.

Miért fontos a fejlett és intelligens keresés?

Az összegyűjtött tartalmakban rejlő potenciál kiaknázása csak akkor lehetséges, ha a bennük található információkat biztosan elérjük, megtaláljuk. Ez pedig kizárólag olyan intelligens keresőeszközzel érhető el, amely az adott feladat minden követelményének megfelel.
Az olyan fejlett keresőmotorok, mint például a TAS Vállalati kereső a megszokott funkciók (összetett keresési, szűrési és sorbarendezési lehetőség) mellett számos kiegészítő szolgáltatást is nyújtanak, lehetővé téve a valóban szofisztikált keresési folyamat megvalósítását. A megoldáshoz integrálható amerikai partnerünk, a Basistech által fejlesztett Rosette szöveganalitikai platform részét képező (ma már tizennyolcadik nyelvként magyarul is elérhető) entitásfelismerés és névazonosítás szolgáltatás. Ezek a megoldások nagy hatékonysággal alkalmazhatóak a biztonság szolgálatában is, ahol kiemelkedő jelentőségű a személy(nev)ek pontos beazonosíthatósága. Ilyen, általunk megvalósított éles projekt már bizonyított és jelenleg is sikeresen teljesít magyarországi, biztonsági területen tevékenykedő szervezetnél.

A fent említett megoldások mellett még két további, a TAS Vállalati keresőhöz csatlakoztatható modul is elérhető. A TAS Thesaurus Manager szókapcsolati szótár a még eredményesebb keresést biztosítja, míg a TAS Search Log Analyzer segít a vállalati keresőben elvégzett lekérdezések nyomon követésében.
Az említett kiegészítő szolgáltatások létjogosultsága jelzi hogy az intelligens keresés valóban összetett folyamat, ezért fontos, hogy a keresést biztosító eszköz a felhasználó számára a lehető legoptimálisabb megoldást nyújtsa, mindezt magasfokú integráció és testreszabhatóság mellett.

Intelligens keresés a TAS Vállalati keresővel

Rövid bemutatófilmünkből megismerheti az intelligens vállalati keresést:

 

Mindez szükséges a hírszerzéshez?

Bejegyzésünk címében már utaltunk rá, hogy a hírszerzés nem csupán a hírek és információk összegyűjtéséről szól, hanem ezen tartalmak hatékony feldolgozásáról, legyen szó bármilyen említett adatfeldolgozási folyamatról, illetve üzleti vagy kormányzati felhasználásról. A cikkben található megoldások tehát szerves részét képezhetik a valódi és hatékony hírszerzésnek.

Amennyiben szeretné Ön is az elérhető információkban rejlő potenciált minél hatékonyabban kiaknázni, illetve adatgyűjtő- és keresőszolgáltatásra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Ha tetszett a cikk kérjük ossza meg másokkal!